De kunst van het vrouw zijn: II

Ik merkte tijdens het schrijven van mijn vorige blog dat dit onderwerp überhaupt veel bij mij losmaakt. De taboes en hoe er in verschillende culturen wordt omgegaan met menstruerende vrouwen, vind ik mega interessant.

De taboes zijn namelijk niet alleen van mij, maar van mijn moeder, haar moeder en van vrouwen in het algemeen. Ik ben half Surinaams. En in de Surinaamse cultuur is menstrueren een onrein/vies iets. Het is zelfs zo dat wanneer je ongesteld bent, je niet mag koken omdat het eten dan ook onrein zou zijn en de eters klachten kunnen krijgen. En in sommige stammen worden vrouwen nog steeds in een gezamenlijke hut gestopt totdat ze klaar zijn met menstrueren. Kan je je voorstellen: Een hutje voor menstruerende vrouwen… 

En als ik ‘menstruatie’ opzoek in het woordenboek komt het volgende naar voren: beroerd, flauw en slap, gederangeerd, geïndisponeerd, in lichte graad ziek en lichamelijk niet in orde. Zoals je kunt lezen, is menstruatie niet niks. Ik ben verbaasd hoe weinig rekening er gehouden wordt met het vrouw-zijn en hoe weinig serieus het genomen wordt. Er zit een lading op het ongesteld zijn. Alleen het woord zelf al: on-gesteld. 

Wie heeft dit woord bedacht?

Als ik een wens zou mogen doen op dit thema zou ik wensen voor meer openheid, schaamteloosheid en zou ik willen dat mensen het niet meer zien als een taboe. Waarom is dit nog steeds een ding voor ons, voor mij en voor onze samenleving? Waarom verstoppen wij nog steeds stiekem onze tampons, maandverband en cups als we naar een openbare toilet gaan? Waarom zeggen we niet in gezelschap dat we ongesteld zijn? Schaamte? Mmm… interessant om hier over na te denken.

Oké, terug naar het onderwerp: In het kader van mijn menstruatieproblemen en mijn nieuwsgierigheid heb ik recent de workshop: The Rite of the Womb, oftewel reis van de baarmoeder gedaan. Moet hierbij zeggen dat ik deze ceremonie al lang mee wilde maken, maar dan in Peru. Toch werd ik ongeduldig en zag de workshop deze periode meerdere keren voorbij komen. En toen dacht ik: ‘Nu ga ik hem doen!’ Ik hou van het Sjamanisme en heb al vele rituelen en ceremonies mee mogen maken.

Maar wat is dat nu precies, de reis van de baarmoeder? De ‘Rite of the Womb’ is een mooi healend Sjamaans ritueel voor en door vrouwen. De essentie is dat vrouwen weer in hun vrouwelijke kracht mogen staan. Vrouwen mogen henzelf her-inneren wie ze werkelijk zijn; krachtig, zacht, liefdevol en gevuld met wijsheid. Het is een liefdevol ritueel, een blessing voor jezelf en elkaar.

De Vrouwenspirit van de Jungle herinnert ons aan een eenvoudige en essentiële waarheid: “De Baarmoeder is geen plek om angst en pijn in te bewaren. De Baarmoeder is een plek van creatie en om geboorte te geven aan het leven.”

De vrouwelijke energie is eeuwenlang ontkent, onderdrukt en misbruikt. Als vrouw draag je bewust of onbewust de pijn en het verdriet van je moeder en grootmoeder(s) of verwondingen uit een verleden. Of je hebt een trauma opgelopen in dit leven, waardoor je vrouwelijke kracht voor een groot deel verloren is gegaan.

Het ritueel heelt je en laat je herboren worden in schoonheid, kracht en waardigheid van het vrouw zijn. Zelf vond ik het een waardevolle ceremonie, waarbij ik oude stukken van mezelf op een hele mooie en liefdevolle manier heb kunnen loslaten. Zelf mag ik dit ritueel nu ook doorgeven doordat ik een inwijding heb mogen ontvangen. En dit zal ik met alle liefde doen.        

Berichten gemaakt 70

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven