Codependency?


Gisteren ben ik sessies gestart met een vrouw die een vorm van codependentie heeft ontwikkeld, als een reactie op haar vroegkinderlijk trauma. Ik voelde opnieuw weer inspiratie om hier een blog over te schrijven, wat is codependentie eigenlijk?

Codependentie oftewel over-afhankelijkheid is een verzameling van patronen, (overlevingsstrategieën) waarbij je controle probeert te houden over gevoelens en relaties. Veel vrouwen met codependentie zijn waarschijnlijk al in de kindertijd begonnen met het ontwikkelen van codependentie patronen, als een manier om te kunnen omgaan met de situatie.

De meest voorkomende symptomen: richten op andermans problemen en behoeften, negeren van je eigen gevoelens en behoeften, overdreven verantwoordelijk, perfectionisme, moeite met vertrouwen, zwakke grenzen (je laat mensen je slecht behandelen of misbruik van je maken), please-gedrag, snel schuldig voelen, wegstoppen van je gevoelens, vooral woede (totdat je ‘ontploft’), het ontbreken van zelfliefde en eigenwaarde.

Codependentie wordt vaak ervaren als een staat van zijn, waarin je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van de ander. Codependentie is een (psychische) aandoening, waarbij je onvoldoende geleerd hebt om je eigenwaarde uit jezelf te halen, maar dat je hiervoor afhankelijk bent van de bevestiging van iemand anders.

Codependentie heeft veel weg van een verslaving, vaak verslaafd aan goedkeuring, liefde en bevestiging van anderen. Je zet ten behoeve van de goedkeuring en liefde van een ander, je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant. Hierdoor word je afhankelijk van de reactie van de ander en kun je jezelf verliezen. Codependentie zie ik terug in liefdesrelaties, maar ook in vriendschappen en werkrelaties.

Codependentie kan ontstaan, wanneer je in je jeugd te weinig liefde, eigenwaarde of bevestiging hebt ontvangen. Bijvoorbeeld  doordat je ouders niet instaat waren je emotioneel te begeleiden (veilige haven). Hierdoor leer je dat je pas een goed gevoel over jezelf kan krijgen, wanneer je de bevestiging of liefde van een ander ontvangt. Je moet dus hard werken om de liefde van een ander te verdienen en te ontvangen. Je zet je gevoelens en de behoeftes aan de kant ten behoeven van de gevoelens en behoeftes van een ander of van de relatie. Hierbij ontstaat de kans dat je jezelf helemaal kwijtraakt. Je past je volledig aan de ander en vergeet aan jezelf te denken. Uiteindelijk kun je in een zogenaamde trance terecht komen waarin je, zonder dat je het in de gaten hebt, automatisch kiest voor de gevoelens en behoeftes van de ander.

Codependentie doorbreken is een proces, bewustwording is de eerste stap in je helingsproces! Wees niet te streng voor jezelf als je af en toe terugvalt in je oude gedrag. Luister niet naar je innerlijke criticus, die je klein en in oude patronen wil houden. Luister naar je liefdevolle innerlijke godin! Begin liefdevol met innerlijk kindwerk.

Je hoeft het niet alleen te doen! Wees zo lief voor jezelf en gun jezelf hulp, het is oké! Het belangrijkst is om van jezelf te gaan houden en op een respectvolle manier met de gevoelens van jezelf om te kunnen gaan. Zelfliefde en zelfwaardering zijn onder andere de sleutels tot zelfbevrijding! Mocht je ondersteuning nodig hebben bij dit proces, dan kun je een sessie inplannen. 

Berichten gemaakt 68

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven