Spiritual bypassing

Spiritual bypassing is een van de grootste valkuilen op het spirituele pad. Bij Spiritual bypassing gebruik je spiritualiteit om te vluchten voor je problemen, in plaats van eraan te werken.

Veel (spirituele) mensen hebben geleerd om lessen uit de moeilijkste situaties te halen, om dankbaar te zijn voor de kleinste momenten en om negatieve gedachten om te buigen naar meer positieve gedachten. Dit zijn waardevolle skills die innerlijke rust kunnen geven maar je kan hierin ook doorslaan. Een overdosis licht/liefde, een te rooskleurig beeld van wat ’spiritueel’ is, je geaarde ‘normale’ leven loslaten en langzaam het contact met je (onder)lichaam verliezen is niet de oplossing.

Spiritualiteit is geen oplossing voor je problemen, pas op het moment dat je je eigen emoties en issues kan zien, voelen en zelfs omarmen, kan je pas van jezelf gaan houden als een geheel.

De eerste stappen in dit proces zijn inzicht, bewustwording, zelfacceptatie, blijven voelen, aanwezig blijven en jezelf te accepteren zoals je bent, mét al je onhebbelijkheden. Want juist deze combinatie maakt wie jij bent, uniek en prachtig.

Zie spiritualiteit als iets wat jou meer menselijk maakt, niet iets wat je boven het mens-zijn verheft. Iedereen heeft een eigen lot met het bijpassende pad. Spirituele groei maak je pas door, wanneer je je normale emoties en stress leert accepteren als een essentieel onderdeel van je levenspad. Het is vaak lastig om het vredige gevoel uit je meditatie vast te houden. Dit maakt het soms lastig om na een retreat weer terug te komen in je normale leven.

In mijn retreats ben ik juist gericht om het aangeleerde te verankeren in jezelf, zodat je in je leven thuis makkelijker de juiste energie kan neerzetten. Mijn eerst volgende vrouwen-retreat is eind mei tijdens Pinksteren.

Verlies ook niet uit het oog, dat er bij het verwerken van trauma vaak meer nodig is dan enkel een spirituele practice. Jouw pad of begeleider/therapeut zien als de oplossing van al je problemen, betekent in feite dat je je eigen kracht uit handen geeft. Een goede begeleider/therapeut of methode maakt je juist onafhankelijk zodat je zelfstandig jouw pad kan volgen. Zowel jouw positieve kwaliteiten als jouw uitdagingen dienen je hierbij.

Jij hebt alles in jou om jouw eigen weg te volgen, vergeet dit nooit!

Liefs, Susanne

Berichten gemaakt 66

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven