Schaduwwerk

In eerdere blogs heb ik dit onderwerp al eens aangestipt, maar wat is het eigenlijk?

In het kort: het is je menselijke schaduw, je ‘donkere kant’. De plek, in je onderbewustzijn, waar je geheimen, onderdrukte gevoelens (zoals woede, jaloezie, haat) en primitieve impulsen opgeslagen liggen. De dingen waarvoor je je schaamt en die je eigenlijk niet van jezelf accepteert. Je schaduw is aan het woord als je dingen tegen jezelf zegt, zoals: Ik ben niet goed genoeg, niemand houdt van mij, etc.

Schaduwwerk is het proces waarbij je je donkere kant gaat onderzoeken en werkt aan het zichtbaar maken van dingen die je, bewust of onbewust onderdrukt. 

Waar komt het idee van de menselijke schaduw vandaan? Het concept van de menselijke schaduw komt van de Zwitserse psychiater en psychoanalist, Carl Jung. Hij beschrijft het zelf als volgt: ‘Iedereen draagt een schaduw en hoe minder die belichaamd wordt in het bewuste leven van het individu, hoe zwarter en dichter deze is’.

Wanneer we onze schaduwkant negeren, heeft het de neiging ons te ondermijnen en ons leven te saboteren. Denk bijvoorbeeld aan innerlijke criticus, verslavingen, projectie, weinig zelfvertrouwen, (chronische) ziektes, burnout of depressies. Als je blijft wegstoppen, los je het onderliggende probleem niet op en blijven gevoelens als woede, schuldgevoel, schaamte, afkeer en verdriet steeds terugkomen. Daarom zeg ik vaak tegen mijn cliënten; ‘alles is een keuze en wat kan jij nu of vandaag doen om je beter te voelen en beter voor jezelf te zorgen’?

Weet dat we allemaal een donkere kant hebben. Oorzaak komt voort uit opvoeding en maatschappij. We leren wat ‘goed’ en ‘slecht’ is en we leren dingen af met als gevolg onderdrukking en afweer.

Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate – Carl Jung


Iedereen maakt dingen mee die vaak niet helemaal verwerkt worden. Op zo’n heftig moment gaan onze hersenen over op een overlevingsstand en zijn we niet helemaal aanwezig bij en ons bewust van wat er gebeurt. Het R-systeem (vecht, vlucht, bevries) neemt het van ons over. Door onze hersensystemen (neocortex- en limbische systeem) af te sluiten, ontstaat een beschermingsmechanisme om te kunnen overleven. Op dat moment ontstaat een ‘trauma’.

Een trauma is alles wat we meemaakten in ons leven wat de neocortex- en limbische systeem niet bewust en emotioneel kunnen verwerken. Het is echter nog wel in je onderbewustzijn aanwezig. Vaak ben je je hier niet eens meer van bewust en heb je manieren gevonden om eromheen te werken, zodat je niet getriggerd wordt.

Wat is je gouden schaduw?

Volgens Jung is “the shadow ninety percent pure gold”. Wat hij hiermee bedoelt, is dat onze schaduwkant ons ook veel moois kan brengen als we bereid zijn om ernaar te kijken. Uit de schaduwkant kan bijvoorbeeld iets moois ontstaan. Werken met je schaduwkant bied je als mens ook de kans om enorm te groeien. Zeker wie zich op spiritueel gebied wil ontwikkelen, ontkomt niet aan het doen van schaduwwerk.

Schaduwwerk is zo healend! Je komt in diepere lagen van jezelf en het brengt je veel. Voordelen die ik zie in mijn praktijk zijn meer compassie, zelfliefde en meer zelfacceptatie, betere relaties met anderen, meer vertrouwen op je authentieke zelf, meer emotionele en spirituele helderheid, verborgen talenten komen naar boven, meer helderheid over je passie en je zielenpad, ik kan zo nog wel even doorgaan. 

Quick fix bestaat niet en focussen op licht en liefde is ook onvoldoende. Als je écht wilt veranderen (en voor wie in de wet van de aantrekking gelooft: je vibratie blijvend wilt verhogen) ontkom je er niet aan om met je schaduwen aan het werk te gaan.

Tips voor schaduwwerk:

  • Ga in gesprek met je schaduwkant
  • Mediteer en voel wat er binnenin gebeurt
  • Uit je door te tekenen, dansen, zingen, etc.
  • Schrijf erover of schrijf een brief aan jezelf of de ander

Veel trauma’s ontstaan in onze kindertijd. Vaak zijn deze trauma’s het meest pijnlijk en diepgeworteld. Dit zijn wonden, waardoor we onszelf niet goed genoeg vinden of iedereen belangrijker vinden dan onszelf. Wat kan helpen en zeer krachtig is innerlijk kind werk (meditatie op YouTube)

Vaak helpt het om met een deskundig iemand in gesprek te gaan, wanneer je start met je schaduwwerk. Ga op zoek naar een therapeut die bij je past.

Mocht je er klaar voor zijn en als ik dit voor jou ben, dan ben je van harte welkom in de praktijk of online.

Berichten gemaakt 70

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven