Hooggevoelig & HSP

Veel van mijn cliënten zijn gevoelig, hooggevoelig en soms ook hoogsensitief. Het komt voor dat ze zich hier nog niet bewust van zijn op het moment dat ze bij mij in de praktijk komen. Anderen zijn al wel bekend met hun gevoeligheid en zoeken daar begeleiding of ondersteuning bij. Momenteel is mijn jongste cliënte zes jaar en de oudste vijftig jaar. Dus weet; het is nooit te vroeg of te laat om te leren om goed voor jezelf te zorgen in zachtheid, compassie en in liefde.

Zelf ben ik regelmatig overprikkeld en spendeer veel tijd alleen door, in de natuur of met vriendinnen die op dezelfde frequenties leven als ik. Daarnaast leef ik veel in mijn eigen bubbel. Helemaal in deze bizarre tijd. Ik kijk en lees al jaren geen nieuws, kijk geen tv en ik ben voorzichtig met alles waaraan ik mijzelf letterlijk en figuurlijk blootstel. Ik zorg goed voor mezelf, sport regelmatig, eet gezond, biologisch en vegetarisch.

Ik reageer sterk op geluiden, geuren, energieën en omgevingsinvloeden. Ik heb bovengemiddeld behoefte aan ME-TIME (verwerkings- en hersteltijd). Ik krijg soms kortsluiting met als gevolg migraine, als ik stelselmatig over mijn eigen grenzen ga. Of ik krijg een error net zoals het afgelopen weekend!

Afgelopen weekend had ik een intensieve meerdaagse workshop met twaalf andere vrouwen. Dit waren mooie dagen, maar ik werd ook ontzettend geconfronteerd met mijn eigen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.

Tijdens een oefening in tweetallen, waarin ik mocht ontvangen, werden alle indrukken om mij heen te veel. Een aantal vrouwen gingen in proces en hadden grote releases. Ik kon niet meer bij mijzelf blijven, afsluiten, naar binnen, afvoeren en ik brak in tranen uit. Ik kreeg een totale error, teveel van alles. Ik voelde me klein, heel kwetsbaar en ik was gefrustreerd omdat ik voor mijn gevoel niet gewoon “normaal” kon meedoen in een groep zonder overprikkeling. Het beschadigde kind kwam naar boven en wilde geaccepteerd worden om wie ze is (zeer gevoelig). Mijn innerlijke kind had heling nodig. Ik mocht haar zien, in al haar kleuren en lagen. Alles wat er was kon ik opvangen vanuit mijn volwassen ik, ik kon haar liefdevol omarmen, liefhebben en gerust stellen dat alles goed is.    

Ik zie het als een grote reminder. Ik ben anders en heb dit geaccepteerd. Vroeger deed ik alles eraan om mijn gevoeligheid te verbloemen. Tegenwoordig heb ik het tot mijn kracht gemaakt en nu is het mijn werk. Ik zie mijn gevoeligheid en mijn hoogsensitiviteit al ruim tien jaar als een medicijn voor de wereld. Maar het was en is echt niet altijd fijn, licht en liefde. Zeker in mijn kindertijd heb ik het hiermee moeilijk gehad. Het resulteerde in extreme verlegenheid en ik was zo introvert, wilde het liefst hele dagen buiten in de natuur zijn en ik kon moeilijk met de buitenwereld omgaan.

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit zijn niet hetzelfde, maar hebben een grote overlap. Hooggevoeligheid is een (over-)emotionele reactie. Het is een soort alarm van het zenuwstelsel dat het te veel is geweest. Als de stress zich opstapelt kan iedereen emotioneler reageren. Je kan niets meer verdragen.

Onverwerkte trauma’s, jarenlange disbalans, overspanning en burn-out zijn oorzaken van hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid komt ook voor bij bepaalde psychische aandoeningen zoals autisme, borderline, AD(H)D. 

Er zijn meer mensen hooggevoelig dan hoogsensitief! Hoogsensitiviteit is geen aandoening. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk en komt bij 15-20% van de bevolking voor. Onderzoek toont aan dat bij HSP er een filter ontbreekt in de informatieverwerking, waardoor alle prikkels binnenkomen met een snellere kans op overprikkeling. 

In scans is te zien dat de verwerking bij een HSP anders verloopt dan bij een niet-HSP. Bij iemand met HSP heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnenkrijgt. Deze mensen merken dingen op die minder sensitieve personen ontgaan en hebben tijd nodig om alles te verwerken. 

Hoogsensitiviteit is aangeboren, je hebt het voor het leven, net zoals de kleur van je ogen. Je kan niet op een bepaald moment hoogsensitief worden als je het voorheen niet was. Het verdwijnt ook niet. Je kan je wel bewust worden van je hoogsensitiviteit en jouw ‘handleiding’ leren kennen. 

Als je rekening houdt met jouw behoeften, dan word je hoogsensitiviteit een talent en jouw unieke kracht. Alle combinaties zijn mogelijk. Niet elke HSP-er is hooggevoelig. Hooggevoelige reacties betekenen niet per definitie dat je hoogsensitief bent. HSP-ers krijgen meer prikkels binnen. Dit creëert stress. Als ze niet voldoende tijd nemen om die prikkels te verwerken, stapelt de stress zich op. Die stress kan leiden tot hooggevoelige reacties. HSP-ers met (onverwerkte) trauma’s hebben vaak meer last van hooggevoeligheid.

Wanneer een hoogsensitief persoon eventuele trauma’s verwerkt en goed voor zichzelf zorgt, dan stapelt energie/stress zich minder snel op en hoeven er geen hooggevoelige reacties te zijn, dit blijft wel delicaat.

We verschillen allemaal van elkaar.  Maar in essentie zijn we wel allemaal hetzelfde. Het belangrijkste blijft echter, dat wat wij mooi zijn hoe we zijn. Onthoud dat, als je hieraan twijfelt!

Berichten gemaakt 70

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven