Patronen doorbreken

In mijn praktijk als therapeut heb ik gezien dat we niet alleen volgens een patroon leven, maar dat we het patroon zijn. Wij worden als ware het patroon. Wij geloven dat we het personage zijn dat we hebben aangenomen om met onze jeugd te kunnen omgaan. In plaats van onszelf aan te passen aan het nieuwe van elk moment, wordt het moment opnieuw geïnterpreteerd zodat het past bij het oude.

We leven niet langer op een spontane manier door authentiek te reageren op levens- ervaringen van moment tot moment. In plaats daarvan reageren we als een op hol geslagen slinger op de triggers die van buitenaf op ons afkomen. Of we isoleren of verdoven onszelf deels of volledig.

Komen je motieven voort uit je eigen authenticiteit of zelfbestuur?

Om te kunnen veranderen, moeten we ons bewust zijn van wat er zich binnen in ons afspeelt. We moeten voortdurend naar onszelf luisteren en de volgende vragen stellen:

    • Handel ik vanuit verplichting en plicht, of omdat het bij me past en ik mijn authentieke ik ben?

    • Handel ik vanuit angst dat ik de liefde van de ander verlies, of vanuit de kracht van liefde voor mezelf?

    • Handel ik vanuit de schaarsheid van ‘stel nu dat …’, of vanuit de overvloed van ‘wat er is’?

    • Handel ik vanuit een verlangen om de ander een plezier te doen, of een verlangen om mezelf een plezier te doen?

    • Handel ik naar een patroon uit het verleden, of reageer ik oprecht op het heden?

Na het lezen van deze vragen wat ervaar je in jezelf?

Onze authentieke ik zit in ons, onder de gevoelens van het gekwetste kind. Wanneer door ons groeiende bewustzijn van wie we echt zijn onze pijn is geheeld, komt wie we echt zijn helder en duidelijk bovendrijven.

Het pad van genezing houdt in dat we de vermommingen van ons pijn herkennen in onze patronen en leren stil te staan als we ze zien. Dit stilstaan kunnen we vragen stellen en dieper graven om beter beeld te krijgen van ons innerlijke landschap.

Jezelf een spiegel voor houden is het aller moeilijkst en vaak te pijnlijk. Het is gemakkelijker om door het leven te gaan terwijl we onze eigen bijdrage eraan negeren. Zelfbewustzijn is de vernietiger van het gekwetste deel en alle pijnlijke onderdrukte delen in je innerlijke landschap.

Als vrouwen ontwaken, betekent dat dat ze zichzelf respecteren en goed voor zichzelf zorgen met gezonden grenzen, tussen haar en de ander.

Liefs,

Susanne

Berichten gemaakt 70

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven