Écht aanwezig in je lichaam?

Als je in je hoofd zit, ben je niet écht aanwezig in je lichaam! Van veel vrouwen hoor ik dat ze zo ‘in hun hoofd zitten’. Wist je dat dit een beschermingsmechanisme is? We leren al jong om pijnlijke gevoelens te vermijden en schakelen naar gevoelens die gemakkelijker hanteerbaar zijn of gaan in ons hoofd leven. Maar hierdoor ga je uit verbinding met jezelf, stagneert je energie en mogelijk opgeslagen in je bekkengebied. 

Wil jij jezelf zekerder en krachtiger voelen? Dan is het essentieel om je ‘moeilijke’ emoties te onderzoeken. Hierbij is het van belang het onderscheid te kennen tussen helende (primaire) en belastende (secundaire) emoties.

Primaire emoties (blij, bedroefd, boos, bang) komen direct voort uit een bepaalde gebeurtenis. Het zijn oorspronkelijke, onvervalste innerlijke reacties in het hier en nu. Ze zetten je aan tot actie of geven aan dat je een stapje terug moet doen. Ze kunnen prettig of onprettig zijn. Bijvoorbeeld blij zijn door een mooie ontmoeting of verdrietig zijn omdat een dierbaar iemand ziek is of is overleden.

Als primaire emoties onprettig zijn, willen we ze liever niet voelen. Toch is het goed voor je om ze toe te laten. Ze maken schoon van binnen en hebben een helende werking. Andere mensen voelen de echtheid van een primaire emotie en dit geeft verbinding.

Een primaire emotie is heftig en kortdurend. Het is energie die door ons lichaam beweegt en 10 tot 90 seconden duurt. Een emotie die niet helemaal doorvoeld wordt, bevriest. Dit wordt een blokkade in het lichaam, ofwel een secundaire emotie.

Een secundaire emotie ontstaat wanneer een primaire emotie onderdrukt, ontkent of weggeredeneerd wordt. Het is een beschermingsmechanisme om de oorspronkelijke pijn niet te voelen, die te heftig en te groot was. We gaan weg van de pijn door uit het lichaam te gaan en in het hoofd te gaan leven.

Voorbeelden van secundaire emoties zijn vage onrust, ontevredenheid, boosheid, frustratie, klagen, vlakheid, verdoving, eenzaamheid, depressieve gevoelens, etc. Ze kennen veel varianten, die met elkaar gemeen hebben dat ze je zelden brengen wat je nodig hebt en niet leiden tot verbinding.

De vervangende emoties zijn langdurig; ze kunnen weken, maanden, jaren, soms een leven lang aanhouden. Ze maken niet schoon van binnen. Ze helen niet. Ze bedekken slechts.

Moeilijke emoties bevatten waardevolle informatie. Ieder mens kent emoties als boosheid, angst, verdriet, eenzaamheid. Deze pijnlijke emoties ontstaan als we niet gezien worden, gekwetst worden, ons niet veilig voelen, onrecht ervaren, etc. Maar deze emoties vinden we niet prettig. We willen ze liever niet voelen en zijn niet gewend om ze te onderzoeken. Zeker niet als het gaat om moeilijke emoties.

Moeilijke emoties: boodschappers van je behoeften en verlangens! Onze diepste emoties zijn verbonden met onze diepste verlangens; dat wat we nodig hebben om ons goed te voelen en tot ons recht te komen. Het is dus belangrijk om je ‘moeilijke’ emoties onderzoekend te benaderen en te doorvoelen. Dan kun je plek innemen en uitdrukking geven aan je diepste verlangens.

Emotionele verwerking

Onze oorspronkelijke emoties kunnen vervormd raken door omstandigheden, het gedrag van de mensen uit onze omgeving en beschermingsmechanismen. Secundaire emoties zijn een verstrengeling tussen het verleden, heden en de toekomst. Om het verleden achter je te laten en krachtiger in het leven te staan, is het nodig om een situatie emotioneel te verwerken. Met alleen inzicht of begrip, verwerk je iets maar gedeeltelijk. Het toelaten en doorvoelen van de primaire emotie is het antwoord om de oude, belastende energie los te laten. Bepaalde herinneringen kunnen pijnlijk of verdrietig blijven, maar de scherpe randjes gaan er vaak wel vanaf.

De realiteit aankijken geeft kracht

Door de realiteit aan te kijken, je gevoelens toe te laten en door te ademen, ben je in staat om in het hier en nu een primaire emotie te doorleven. Zo draagt volle bewustwording bij aan de verwerking van de situatie die tot de secundaire emotie heeft geleid. Het is echt de uitnodiging om echt te zakken in je lichaam en te voelen wat er gebeurt en wat uitgewerkt mag worden.

Heb je last van belemmerende emoties of ‘zit je veel in je hoofd’? Wil je dit graag anders, maar weet je niet hoe? Ik kan je verder helpen in mijn praktijk, zie mijn aanbod!

Liefs, Susanne

Berichten gemaakt 71

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven