Trauma?

Een trauma is een overweldigde ervaring die ons lichaam er direct op voorbereidt om een situatie te overleven. Onze instincten, de primitieve delen van ons brein nemen het direct over van ons. De overlevingsreacties, welke in werking kunnen treden zijn: vluchten, vechten of bevriezen.

Een trauma is geen stoornis maar een verstoring!

Deze oerreacties brengen een grote hoeveelheid energie met zich mee om de situatie of gebeurtenis te overleven. Ons hele systeem wordt klaargemaakt om de situatie of gebeurtenis te overleven. Helaas lukt het ons niet altijd deze om deze energie volledig te gebruiken. Het kan dan zijn dat er energieën (bevroren) blijft vastzitten in ons lichaam.

Het blijft in ons zenuwstelsel aanwezig en kan uiteenlopende klachten veroorzaken in ons systeem. Traumatische symptomen worden dus niet veroorzaakt door de ervaring zelf, ze komen voort uit het overgebleven gestagneerde energie. Tijdens mijn sessies met traumabehandeling richt ik mij voornamelijk op het onderzoeken van de gestagneerde energie en het loslaten hiervan.

Veel mensen weten niet dat “onschuldige” ervaringen ook traumatiserend kunnen zijn. De gevolgen van een trauma zijn vaak verborgen en hoeven ook niet onmiddellijk na de ervaring op te treden. Symptomen kunnen blijven sluimeren en in de loop der jaren toenemen en of getriggerd worden.

Een trauma is een trauma ongeacht de oorzaak. Traumatische gebeurtenissen die ik het meest zie in mijn praktijk: vroegkinderlijk trauma, zoals verwaarlozing, misbruik en mishandeling, (seksueel) geweld en/ of getuige zijn van geweld, verlies van een dierbare, geboortetrauma en (ingrijpende) medische procedures.

Symptomen die medisch onverklaarbaar zijn, kunnen voortkomen uit een overlevingsreactie uit het verleden, die je jezelf misschien niet meer herinnert. Weet dat je hierin niet de enige bent, er zijn veel vrouwen die worstelen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en PTSS. Ik ben van mening dat het mogelijk is om onze symptomen te verminderen of zelfs op te lossen.

Meest voorkomende trauma symptomen: vermoeidheid, hooggevoeligheid, concentratie- of geheugenproblemen, PMS en menstruatieklachten, buik- en darmklachten, (lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen, hoofdpijn, hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst, angst, fobieën en somberheid.

De meeste trauma therapieën richten zich op de geest en of medicatie. Dit kan zeker bruikbaar zijn maar zolang het lichaam niet wordt betrokken, zal het trauma nooit helemaal verwekt kunnen worden. Zonder een ontlading en voltooiing van de gestagneerde energieën zullen we de cyclus blijven herhalen. Het lichaam moet altijd betrokken worden en gestagneerde energie moet altijd ontladen.

De sleutel bij traumaverwerking is niet de intense emoties, herbelevingen maar de lichamelijke gewaarwording. Een trauma hoeft geen levenslange struggle te zijn en een verwerkt trauma is een geschenk: een innerlijke reis die iedere vrouw kan maken!

Berichten gemaakt 66

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven