Helen van trauma…

Helen van trauma is altijd mogelijk. Ons lichaam zit vol wijsheid, we moeten er alleen naar leren luisteren. Het woord trauma komt uit het Grieks en betekent wond. Het is een psychologische wond die niet of onvoldoende is geheeld. Een trauma betekent een breuk, je raakt in eerste instantie afgescheiden van jezelf en durft bijvoorbeeld niet meer op jezelf te vertrouwen (negeert signalen/buikgevoel).

Bij trauma denken we snel aan extreme gebeurtenissen zoals oorlog of misbruik. Natuurlijk kan het om heftige gebeurtenissen gaan, maar wonden ontstaan ook al wanneer er als kind niet aan je (basis) behoeften is voldaan. Zoals geborgenheid, veiligheid of simpelweg aandacht. Deze wonden zijn altijd terug te zien in de problemen waarin vrouwen vastlopen. Het is altijd de pijn die iemand niet kan of wil voelen en probeert te verdoven of liever ontkennen.

Een trauma is niet wat er met je gebeurt, maar wat er binnen in jou gebeurt door wat er is gebeurd. De impact van trauma is nog steeds onderbelicht. Ook in de westerse medische wereld, de kennis ontbreekt en feiten worden genegeerd.

De sleutel tot herstel ligt altijd in het leren toelaten van de pijn. Meditatie, yoga, ademhalingstechnieken kan het contact met ons lichaam herstellen. Dat geldt natuurlijk ook voor lichaamsgerichte therapie zoals ik die in mijn praktijk geef. Belangrijk is dat je weer durft te voelen. Dat je jouw pijn niet meer onderdrukt of verdooft. Door te voelen ontdek je jezelf en waar je behoeften aan hebt ❤

Berichten gemaakt 68

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven